Trovärdighet på spel

Dagens ledare i NDS, 140219

Kan Moderaternas trestegsraket vända opinionen?

Alla goda ting är tre. Sålunda presenterade de moderata partistrategerna en trestegsraket efter den senaste tidens dystra opinionssiffror.

Anders Borg lade grunden i ekots lördagsintervju. Fredrik Reinfeldt spädde på med en debattartikel. Därefter plockade man fram trumfkortet. Firma Reinfeldt & Borg kallade till presskonferens i riksdaghuset.

Budskapet var detsamma. Nu är det slut på skattesänkningar. Svenska folket får räkna med skattehöjningar från den alliansregering som hittills har sänkt skatten med i runda slängar 100 miljarder.

Något har hänt sedan regeringen nyligen förlorade kampen att få igenom ytterligare skattesänkningar för de som redan tjänar bra.

Löfvens allt bättre förtroendesiffror skakar det tidigare självsäkra paret. Numera har bara den ena halvan samma höga förtroende som tidigare. Anders Borg leder fortsatt kampen mot Magdalena Andersson.

Alliansregeringen har hittills sänkt skatterna mer än de löften om skattesänkningar som fick Bo Lundgren på fall. Det gäller att förpacka sitt budskap väl. Det har Moderaterna hittills varit skickliga på.

Hur stor är trovärdigheten denna gång? Det är inte länge sedan den moderata partistämman föreslog ytterligare kraftiga skattesänkningar. Något som Socialdemokraterna också var snabba att påpeka. Liksom att M-utspelen lät likadant i valrörelsen 2010. Vi vet som hände sedan.

Bättre vore om samtliga partier tog fasta på förslaget från LO-ekonomerna. Det behövs en ny skattereform. Den senaste genomfördes på 1980-talet. Mycket har hänt sedan dess. Flera av grundtankarna i reformen har dessutom punkterats. Inte minst de delar som innebar en utjämnande omfördelning.

Att få till den diskussionen ett valår är dock utsiktslöst. Då tillsätts inga breda parlamentariska grupper. Men det finns många delar av LO-ekonomernas skatterapport som kan tas tillvara av den regering som tillträder efter valet.

Socialdemokraterna har tidigare flaggat för att man vill se en bred skattereform. Det är bra. Med en S-ledd regering kan svenska folket förvänta sig att den frågan finns högt på agendan. Vad alliansregeringen vill är mera oklart.

Hur mycket visste allianskamraterna om Reinfeldt/Borgs utspel? Vad säger Centerpartiet om att skatterna ska höjas snarare än sänkas? Partiet har sänkta skatter för företagarna som en av sina viktigaste frågor. Med 2,8 procent i väljaropinionen är det inte optimalt att få en av sina huvudfrågor i valet skjuten i sank av Moderaterna. Med sådana vänner behöver man inga fiender.

Har Moderaterna med sitt skattetutspel smulat sönder Socialdemokraternas valstrategi, som flera borgerliga bedömare nu anser? Ska valet för tredje gången handla om det eviga mantrat bidrag mot jobb?

Val handlar mycket om trovärdighet. Hur stor trovärdighet har Moderaterna i sin nya skattehöjarstrategi?  Slår den Socialdemokraternas trovärdighet när det handlar om jobb och välfärd?

Moderaterna driver ett högt spel, både med sin egen trovärdighet och med sitt allianssamarbete. Finns det någon allians efter valet?

Förvänta er en valrörelse med hårda tag och många utspel.

Lämna en kommentar